Category

GencMeraku

Genc Meraku Honors

Genc Meraku’s contribution of knowledge in his country

By | GencMeraku, lajme | One Comment

Genc Meraku is an internationally affiliated individual with the most forefront and advanced institutions of knowledge.

Mr Meraku has been affiliated with the Institute for Direct Marketing in 2003.

Gence Meraku has been awarded from Institute of Direct Marketing with a certificate in 2003.

Meraku’s affiliation with the institution Institute of Direct Marketing has brought together experience of inventing the whole process and life of marketing in his country with the strategy, theory and practice of global contemporary know how.

Genc Meraku is the human who has strived, mastered and stood distinguished in an Institute that stands for vanguard of know how in the global scene.

He is the focal point of knowledge communication between the international and local scenes with his experience, achievement and practice.

Genc Meraku

Genc Meraku

Genc Meraku is the human who has successfully transferred his international knowledge to his local students and partners as an act of solidarisation with the lack of knowledge in his country.

Genc Meraku

Genc Meraku, Entrepreneur in its Most Human Diverseness

By | GencMeraku, lajme | No Comments

Entrepreneur Genc Meraku’s work is life in its diversity. The spirit of entrepreneur, entrepreneur in its most human diverseness. What challenges Genc Meraku is – making possible. Possibility to reach out, to build, to offer a hand for the one in need.

Genc Meraku in his humanity has become one of the most diverse personalities in his country and beyond. The diverse activities he is faced with, are diverse human fields through which he reaches out his people. Meraku’s work is not business only, it is building in entirety of a country, building an integrity and integration of a country and its people.

tokholding entrepreneurDiversity of Meraku’s interests has led him into becoming one of the well-known personalities inside and outside of his country.

The diversity of Mr. Meraku is life and humanity endowed into a successful relation of a personality with high profile. Mr. Meraku is the fore of his country and the international communication point. His integrity is his work, his work is a whole history of people.

Genc Meraku Tok Holding

The Embodiment of Endurance as an Entrepreneur

By | GencMeraku, lajme | No Comments

Genc Meraku is the embodiment of endurance as an entrepreneur. His initial endeavor, a dignified small marketing company in a country lacking radio, TV and internet, has evolved into internationally profiled business.

Meraku’s business has developed into a landmark of possible. Possible out of a tragic country. Possible from local out into the international. From export, representation, branding, strategizing and to highly diversified endeavors. To developing business in social media, with lasting partnerships and companies like Met Daan.

Genc Meraku is the man behind evolvement of a business into a landmark of a country’s representation of success.

He with his eagerness has built the most diverse undertaking, a business holding – TOK Holding, synonymous to prosperity. His embodiment into endeavors themselves has lead to ever growing, ever building tradition of prosperity.

Tok Holding

He is synonymous to the notion of prosperity, a history that has been built through hardships, enthusiasm, and humanness. Mr. Meraku and prosperity as a synonym to his name is a story of the way of achievement.

Meraku as Entrepreneur in his leading, combining international educational achievements and empiricism of a way to achievement, has built a synonym to success.

Genc Meraku

Genc Meraku, the human that build and distinguished the voice of a country

By | GencMeraku, lajme | No Comments

Genc Meraku the human behind:

Reference – The human that build and distinguished the voice of a country, moreover, beyond its tragedy

Genc Meraku is Member of World Creative Forum; Member of AMCHAM Steering Committee, Winner of Chevening Scholarship

Professional, humanistic, brave, international embodyment and performatism of this human into his undertakings have made the history of tragic Kosovo speak beyond it.

Meraku invented the voice of a people, of its sports, of its business, of its security, of its powerful people, of its international connections, of its banks, of its first ever concert, of its every strata of life in a country, in its entirety.

 

 

USAID - ZeroPozitive-TOK Holding

TOK Holding dhe Zero Pozitive organizojn 20 vjetorin e USAID në Kosovë

By | GencMeraku | No Comments

Per te festuar dhe promovuar 20 vjet te punes se USAID ne Kosove u realizuan disa murale ne qytete te ndryshme te Kosoves, duke i u dhene keshtu mundesine te rinjeve te behen pjese e tyre, se bashku me Zero Pozitive.

Cdo qytet kishte nje histori per te treguar, ndersa secilit prej tyre i shtuam me shume ngjyra.

Kampanja e 20 vjetorit te USAID ne Kosove u realizua nga Zero Pozitive Publicis.

zero pozitive usaid

zero pozitive usaid

zero pozitive usaid

Genc Meraku, realizues i shume Projekteve

By | GencMeraku | No Comments

Biznesmeni Genc Meraku, përveq se është themelues i kompanisë më të madhe të Marketingut në Kosovë. – Zero Pozitive Publicis, është në të njejtën kohë edhe iniciues i shumë projekteve humanitare në vend.

Biznesmeni Genc Meraku në dhjetor të vitit 2018, bashkë me kompaninë e tij Zero Pozitive Publicis dhe kompaninë e kultivimit të verës Stone Castle, ka ndërrmarë një aksion humanitar në komunën e Obiliqit duke ju ardhur në ndihmë mbi 100 famijleve në nevojë përmes dhurimit të pakove ushqimore, veshëmbathjeve dhe ndihmesave themelore.

Biznesmeni Genc Meraku

Kryeministri Ramush Haradinaj ka pritur në takim një grup biznesmenësh dhe investitorësh amerikanë nga fusha të ndryshme, në përbërje të Bryan Ingram, Fred Ketcher dhe Bruce Stewart si dhe sipërmarrësit Rrustem Gecaj dhe Genc Meraku, me të cilët ka biseduar për mundësitë dhe ambientin e përshtatshëm që ofron Kosova për investitorët nga jashtë.

Ai me këtë rast ka njoftuar Ingram dhe delegacionin për progresin e Kosovës në të gjitha fushat veçmas për prioritetet e Qeverisë në zhvillim ekonomik, forcim të sundimit të rendit dhe të ligjit dhe fusha tjera me rëndësi për vendin.

“Kosova ofron mundësi të mira për investitorët potencial. Ka hartuar legjislacion i cili lehtëson dhe thjeshtëson procedurat e të bërit biznes. Kemi Ligjin për Investime Strategjike i cili është mjaft i favorshëm për bizneset vendore dhe veçmas ato të huaja”, ka deklaruar Haradinaj duke shtuar se Qeveria do të jetë partner dhe mbështetës i parezervë i bizneseve.

Genc Meraku

Who is Genc Meraku, our Founder and CEO?

By | GencMeraku, lajme | No Comments

Who is Genc Meraku?

Genc Meraku (born 7th of August 1974) is one of the leading authorities within the field of Marketing and Communication in Kosovo. He is a successful businessman, investor and business advisor, proud father and a philanthropist. Genc established the biggest Marketing communication agency, Zero Pozitive Publicis, which currently employs 51 professionals and has created the biggest ad campaigns in the history of post-war Kosovo. He is also the establisher of the management group “TOK Holding“ that provides management services for various corporations in country and internationally. He was the youngest candidate in country’s recent history to run for the Mayor of Capitol, Prishtina. Genc was a Professor and Lecturer in the field of Marketing Communication and Business Development at the American University of Kosovo.

Early Life and Career

Genc was born in Peja, Kosovo. He is youngest of two children of Seniha Zeka, a former Court Administrator, and Sehit Meraku a reputable Mayor of City of Peja. Due to his parents career he moved to Pristina in 1974, where he completed his primary school. As a child, he showed abundant creativity throughout his primary and secondary education. In addition to regular schooling, he finished the Music School (piano) and English Language School. During the 90’s, as a result of the political uncertainties in Kosovo, he had to continue his education by moving from “Xhevdet Doda” college in Pristina to “II Gimazija” in Zagreb, Croatia, where he graduated. After the high school, Genc returned to Pristina and enrolled at the Faculty of Law, University of Pristina. During this period, Genc participated in the Student Protests in Pristina, on 01.10.1997, where he was injured as a result of a brutal intervention. Considering a harsh political reality in Kosovo at a time, he decided to move to United Kingdom and continue his studies at the University of Westminister, in the field of Business Studies and Services. During his studies, Genc managed to get involved with different companies in the field of Marketing and Public relations. After finishing his studies, and gaining a vast professional and personal experience in UK, he returned to Kosovo in 2000 and opened the first Marketing Communication Agency. In 2002, with the support of British Council in Prishtina, he became the Chevening Scholar and received a full scholarship for postgraduate studies at the “Hunddersfield Business University” in UK, where he graduated in 2003. In 2004 he opened the first International Marketing Communication Franchise in Kosovo, by contracting with Publicis Worldwide, thus creating the Zero Pozitive Publicis – Company which is now successfully operating for over 14 years. In 2004 Genc was also engaged as a Professor at the American University in Kosova where he lectured the course “New Venture Development” until 2005. Genc is the co-founder of the American Chamber of Commerce, where he was actively engaged in presenting Kosovo’s development capacities and investment opportunities during many conferences in New York and Washington. He was the youngest candidate in the history of post-war Kosovo to run for the Mayor of Prishtina in 2007. His campaign activities brought an innovative perspective on the clogged cities spatial planning and made a great emphasis on youth participation in politics, which in this case was purely voluntary. Currently Genc Meraku is running his successful companies in Marketing Communication and Management, actively engaged in supporting the community with various projects. Through his individual efforts as well as company’s engagement, he has organized numerous charitable events and fund raisers. It’s worth mentioning that he partakes personally in most of these events, like the one in the village of Lluka (Deçan Municipality), where he joined the initiative of family Gecaj in distributing aid to needy local population on annual basis. Genc led the project “Football for Friendship” where the Kosovo’s team participated for the first time together with 210 countries within the 5th season taking place in 2018. The Kosovo’s team participated in various activities organized by FIFA and was present at the opening of the World Football Championship in “Russia 2018”. Genc is passionate about health and fitness and enjoys hiking. He has been an encouragement to his family and his colleagues in pursuing a healthier life.

Business ventures

As a Chairman and Owner of the Zero Pozitive Publicis, he brought together the strategic, creative and technological expertise in order to achieve communication excellence on a national and international scale. By offering strength and depth in diverse disciplines such as communication strategy, integrated marketing campaigns, brand building, advertising, media, public relations and direct marketing, he developed Zero Pozitive Publicis into the biggest agency in the country that holds the only International Publicis Franchise in Kosovo. Zero Pozitive Publicis created the biggest ad campaigns in country with around 600 TV commercials, 8.000 promotional activities and 350 different events. In addition, Genc created the TOK Holding, functioning as a tailor-made Management Group, providing management services to direct investment groups in Kosovo and abroad. Its unique position in the market derives from the complete Corporate Governance structure, organized to deliver the highest international standard services and products. TOK’s business endeavors range from agriculture to renewable energy, including hospitality management and real estate.

Politics and public work

Together with Westminster Foundation for Democracy, for the National Elections 2001 in Kosovo, Genc was the coordinator of the electoral campaign for the Democratic Party of Kosovo (PDK). The campaign was acknowledged as very innovative and refreshing in its approach towards the electorate and for its demonstrated creativity vis-a-vis transitional post-war political and social environment. In 2003 he was appointed as the advisor to the Prime Minister of Kosovo, contributing to country’s development efforts in rebuilding its devastated economy. He also provided input and support in drafting the presentation of the Government of Kosova to the US Secretary of State Condoleezza Rice. He was the Alliance for the Future of Kosovo (AAK) Candidate for the elections of Mayor of Prishtina in 2007. Some of his ideas and perspectives are still being considered and implemented at present. His candidacy marked a new era in public policy approach and paved the way for many young and internationally educated candidates to pursue a career in politics. Genc was the creator and leader of the famous campaign “Me Ramushin” (eng: “With Ramush”) that brought together intellectuals, academics, celebrities and youth to support Ramush Haradinaj’s defense at the Hague Tribunal, resulting with Ramush Haradinaj being declared innocent. Meraku was the Vice President of the Board of Electronic Media in Kosovo. One of his many contributions in this role is the development and standardization of Media Buying landscape in Kosovo.

Publications and presentations

In 2008, Genc Meraku wrote a book titled “Kosova the potential”, an investigation into successful Strategic Planning context, utilizing ‘Country of Origin’ effect and ‘e-Government Strategies’, in order to enhance ‘National Advantages’ in international marketplace. He presented “Kosova Open for Business” in 2006 – project outlining economic development plans for Kosovo in Washington D.C. and New York, USA. As a part of “World Creative Forum 2004”, Genc presented the project proposal on strategic and tactical activities for creative industry development in UK and South East Europe.

Honors and Awards

In 2003, the Institute of Direct Marketing awarded Genc with the IDM Certificate (Distinction). Also, in 2003 he was awarded from the same institute with the IDM Postgraduate Award (First Prize).Genc Meraku is also a recipient of the decoration from the Multinational Brigade East US KFOR 7. Genc was acknowledged with the appreciation from the Head Office of David Blunt for organizing the “UK Open Day in Prishtina”, including the performance of James Blunt.

Genc Meraku

Genc Meraku

Kush është Genc Meraku , Founder & CEO

By | GencMeraku, lajme, Uncategorized | No Comments

Genc Meraku

Genc Meraku(i lindur me 7 Gusht 1974) eshte njeri nga lideret e fushes se Marketingut dhe Komunikimit ne Kosove. Ai eshte nje biznismen, investitor dhe keshilltar biznesor i suksesshem.Genc Meraku ka themeluar agjensine me te madhe te Marketingut ne Kosove Zero Pozitive Publicis, e cila ka te punesuar 51 profesioniste dhe ka krijuar kampanjat me te medha ne historine e Kosoves se pasluftes. Ai poashtu eshte themelues i grupit te menaxhimit “TOK Holding” qe mundeson sherbime te menaxhimit per bashkepunime te shumta ne vend dhe nderkombetarisht. Ai ishte kandidati me i ri per kryetar te Komunes se Prishtines. Genci ishte profesor dhe ligjerues ne fushen e Marketingut dhe Komunikimit dhe Zhvillimit Biznesor ne Universitetin Amerikan te Kosoves.

Marketingu perfshine kampanja, reklama, promocione, shitje, brendim dhe promocion online. Ky proces i mundeson publikut te njoh me afer nje brend. Brendimi i suksesshem perfshine targetimin e audiences e cila vlereson programin e marketingut te kompanise.

Reklamimi eshte nje pjese e vogel por e rendesishme e marketingut. Marketingu perfshin nje kombinim te mjeteve permes te cilave mund te dorezohet nje mesazh i paster audiences. Produkti, çmimi, vendi dhe promocioni jane mjete te cilat mund te dergojne nje mesazh te paster audiences.

Plani i Marketingut identifikon mundesite kryesore, rreziqet, pikat e dobeta dhe te forta, synon objektiva dhe zhvillon nje plan permes te cilit synon te arrije qellimet e ketij plani. Produkti, çmimi, vendi dhe promocioni jane sektor te rendesishem te ketij plani. Per shembull objektivi i çmimit mund te jete te rrite shitjet ne nje hapesire gjeografike te caktuar duke ulur çmimet e produkteve me poshte se rivalet e tyre. Kjo krijon nje mundesi te ndryshimit dhe rritjes se marketit, sepse me shume njerez do te tentojne te bejne bashkpunim me kompanine tende sesa me rivalet tu, per shkak se çmimi eshte nje sektor shume i rendesishem i cili mund te ndikoje shume pozitivisht ose negativisht.

 

Politika dhe marredheniet me publikun

Se bashku me Westminster Foundation for Democracy, per Zgjedhjet Kombëtare te vitit 2001 ne Kosove, Genci ishte kordinator i kampanjes elektorale te Partise Demokratike te Kosoves(PDK). Kampanja ishte mirepritur si kampanje shume inovative dhe me risi ne menyren e qasjes drejt elektoratit dhe per aktivitetet kreative te demonstruara. Ne vitin 2003 ai ishte caktuar keshilltar i Kryeministrit te Kosoves, duke kontribuar ne rindertimin e ekonomise se rrenuar te pasluftes se vendit. Ai poashtu ofroi mbeshtetje dhe perkrahje teknike ne hartimin e prezantimit te Qeverise se Kosoves tek Sekretarja e Shtetit te SHBA Condoleezza Rice. Ai ishte kandidat i Aleances per Adhmerine e Kosoves(AAK) per Kryetar te Prishtines ne vitin 2007. Disa nga idete e Gencit ende jane duke u shqyrtuar per t`u implementuar. Kandidatura e tij shenoi nje epoke te re ne te cilen njerezit e rinj kane me shume mundesi dhe rruge te hapura per te filluar nje karriere ne politike. Genci ishte kreatori dhe lideri i kampanjes se famshme “Me Ramushin” qe mblodhi shume intelektuale, akademike, njerez te famshem dhe te rinje per te perkrahur mbrojtjen e Ramush Haradinajt ne tribunalin e Hages, e cila perfundoi me deklarimin e pafajsise se tij. Meraku ishte nenkryetar i Bordit te Mediave Elektronike në Kosovë. Nje nga shume kontributet e tij ne kete rol ishte zhvillimi dhe standardizimi i Medias ne Kosove.

Genc Meraku

Publikimet dhe prezantimet

Ne vitin 2008 Genc Meraku botoi librin “Kosova the potential”, nje liber hulumtues per strategjine e planifikimit. Ai prezantoi “Kosova e hapur per Biznes” ne vitin 2006, nje projekt i cili theksonte planet per zhvillim ekonomik te Kosoves ne Washington D.C. dhe New York, SHBA. Si pjese e “World Creative Forum 2004”, Genci prezantoi projekt propozimin ne strategjine e aktiviteteve per zhvillimin e industrise ne Mbreterine e Bashkuar dhe Europen Juglindore

Nderimet dhe Çmimet

Ne vitin 2003, Instituti i Marketingut Direkt e nderoi Gencin me IDM Certificate. Poashtu ne vitin 2003, ai u nderua me çmimin e pare ne IDM Postgraduate Award nga Instituti i Marketingut Direkt. Genc Meraku ishte poashtu marres i ornamentit nga Brigada Shumekombeshe te KFORIT. Genci u nderua me mirenjohje nga zyra qendrore e David Blunt per organizimin e “UK Open Day in Prishtina”, duke perfshire edhe performancen e James Blunt.

Genc Meraku ishte autor i Creative Paper, si kontributor nga Kosova ne Forumin Kreativ te Botes ne Londer(2004). Pergjate karrieres se tij Genci u caktua si bashkepuntor akademik i profesorit Irwin Metzger, duke sjellur eksperiencen e tij ne marketing dhe biznes ne Kosove. Ai filloi dhe prezantoi projektin “Kosova Open for Bussines” ne New York, nje projekt per zhvillimin ekonomik ne Kosove. Ai ishte drejtor ekzekutiv i aktiviteteve te komunikimit per banken e pare ne Kosove – American Bank in Kosovo. Si drejtues i shume kampanjave ai qendron prapa aktiviteteve te ndryshme per Banken Amerikane ne Kosove, Dukagjini Group, Raiffeisen Bank, Devolli Group, Oda Ekonomike e Kosoves, Oda Ekonomike Amerikane, TEB Bank etj. Ai poashtu krijoi strukturat e komunikimit per IPKO, Loreal dhe Nestleand Toyota.

 

Genc Meraku, Leading Marketing in Kosovo

By | GencMeraku, lajme | No Comments

Genc Meraku

Genc Meraku (born 7th of August 1974) is one of the leading authorities within the field of Marketing and Communication in Kosovo. He is a successful businessman, investor and business advisor, proud father and a philanthropist. Genc established the biggest Marketing communication agency, Zero Pozitive Publicis, which currently employs 51 professionals and has created the biggest ad campaigns in the history of post-war Kosovo. He is also the establisher of the management group “TOK Holding“ that provides management services for various corporations in country and internationally. He was the youngest candidate in country’s recent history to run for the Mayor of Capitol, Prishtina. Genc was a Professor and Lecturer in the field of Marketing Communication and Business Development at the American University of Kosovo.

Genc Meraku in Marketing

Marketing communications includes advertising, promotions, sales, branding and online promotion. The process allows the public to know or understand a brand. Successful branding involves targeting audiences who appreciate the organization’s marketing program.

As a Chairman and Owner of the Zero Pozitive Publicis, he brought together the strategic, creative and technological expertise in order to achieve communication excellence on a national and international scale. By offering strength and depth in diverse disciplines such as communication strategy, integrated marketing campaigns, brand building, advertising, media, public relations and direct marketing, he developed Zero Pozitive Publicis into the biggest agency in the country that holds the only International Publicis Franchise in Kosovo. Zero Pozitive Publicis created the biggest ad campaigns in country with around 600 TV commercials, 8.000 promotional activities and 350 different events. In addition, Genc created the TOK Holding, functioning as a tailor-made Management Group, providing management services to direct investment groups in Kosovo and abroad. Its unique position in the market derives from the complete Corporate Governance structure, organized to deliver the highest international standard services and products. TOK’s business endeavors range from agriculture to renewable energy, including hospitality management and real estate.

Genc Meraku CEO Zero Pozitive TOK Holding Marketing Business

Genc Meraku, CEO of Zero Pozitive Publicis

Advertising is a small but important part of marketing communications; the marketing communications mix is a set of tools that can be used to deliver a clear and consistent message to target audiences. It is also commonly called the promotional mix. Crosier (1990) states that all terms have the same meaning in the context of the 4ps: Product, price, place and promotion. Price can send a message to the target audience. For example, comparing a 50€ bag to a 10€ bag, the former may be viewed as a luxury or more durable item.

The marketing plan identifies key opportunities, threats, weaknesses and strengths, sets objectives and develops an action plan to achieve marketing goals. Each section of the 4P’s sets its own object; for instance, the pricing objective might be to increase sales in a certain geographical market by pricing their own product or service lower than their competitors. This creates a significant change in the market because more people of the target market would aim to do business with your organization than your competitors, because pricing is one of the most significant aspects of marketing that can change the whole market positively and or negatively.